Vapaa-ajan kalastuksen lupajärjestelmä

Uusi kalastuslaki astui voimaan 1.1.2016 ja toi muutoksia kalastuslupajärjestelmään. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi.

 

Kalastustapa Alle 18 v, 65 v täyttäneet 18-64 vuotiaat

Onkiminen
Pilkkiminen
Silakanlitkaus

Maksuton yleiskalastusoikeus Maksuton yleiskalastusoikeus

Viehekalastus
yhdellä vavalla

Ei valtion kalastonhoitomaksua Valtion kalastonhoitomaksu

Pyydyskalastus
Ravustus
Kalastus useammalla kuin yhdellä vavalla

Ei valtion kalastonhoitomaksua, MUTTA
aina vesialueenomistajan lupa
Valtion kalastonhoitomaksu
JA vesialueenomistajan lupa

Kalastus erikoiskohteilla

Ei valtion kalastonhoitomaksua, MUTTA
aina vesialueenomistajan lupa
Valtion kalastonhoitomaksu
JA vesialueenomistajan lupa


HUOM! 
Onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset täältä -> kalastusrajoitus.fi (aukeaa tammikuussa 2016).

Erikoiskohteilla tarkoitetaan alueita, joissa kalastusta on rajoitettu esimerkiksi eräitä Metsähallituksen alueita sekä vaelluskalavesistöjen virta- ja koskipaikkoja.

 

Kalastonhoitomaksu vuonna 2020

Vuoden 2016 alusta alkaen 18-64-vuotiaat kalastajat maksavat kalastonhoitomaksun. Maksu ei koske pilkkijöitä, mato-onkijoita tai silakkalitkalla kalastavia.

Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla koko maassa, paitsi Ahvenanmaalla. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai ELY-keskusten määräämillä kieltoalueilla.

Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa. Tämä koskee muun muassa pyydyskalastusta ja kalastusta usealla vavalla.

Kalastonhoitomaksu vuonna 2020:
45 €/vuosi
15 €/7 vuorokautta
6 €/vuorokausi

 

Näin maksat kalastonhoitomaksusi

Kalastonhoitomaksun voi maksaa netissä, puhelimitse tai palvelutiskillä.
Uuden lain mukaan kaikki kalastonhoitomaksun maksavat kalastajat rekisteröityvät kalastonhoitomaksurekisteriin. Rekisteröinnin yhteydessä kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika. Tietoa käytetään kalavesien ja -kantojen hoidossa. Rekisteröitymisen vuoksi ei maksua voi enää suorittaa suoraan tilisiirtona.

1. Eräluvat-verkkokauppa
Kirjaudu www.eraluvat.fi sivustolla verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voi tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteelle.

2. Palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 8-16)
Soita palvelunumeroon ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta.

3. Palvelupiste
Kalastonhoitomaksun ja rekisteröitymisen voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa ja R-kioskissa. Palvelupisteestä saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

 

Huomioi


- Kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta tulee olla aina mukana kalastaessa.
- Ikään perustuvan kalastusoikeuden todistamiseksi on suositeltavaa pitää kalastettaessa mukana henkilöllisyystodistusta.

 

Päivitetty 03.05.2020